Op weg naar het einde van honger in Benin

De opbrengst van de Run for The Hunger Project 2018 komt ten goede aan het werk van The Hunger Project in Benin. Met als ultiem doel dat de dorpsgemeenschappen daar uiteindelijk zo goed met elkaar en met hun lokale overheid samenwerken, dat ze voortaan zelf verder kunnen. Zonder honger en zonder armoede, maar vooral in staat om nieuwe uitdagingen samen aan te pakken: zelfredzaam.

The Hunger Project werkt in Benin in maar liefst achttien epicentra, waarvan er vier sinds kort zelfredzaam zijn. In een epicentrumgebouw zijn verschillende diensten te vinden: zoals een kleuterschool, een medische post, een door vrouwen gerunde bank waar microkredieten worden verstrekt, een trainingsruimte en een voedselbank. Rond het gebouw liggen gezamenlijke akkers.

Gemeenschap zelf aan zet
Alle diensten worden door de gemeenschap zelf, mannen én vrouwen, georganiseerd en bestuurd. Zo werken deze mensen samen om hun levensomstandigheden te verbeteren. Het doel is om alle epicentra naar zelfredzaamheid te brengen. Zodat mensen niet meer afhankelijk zijn van voedselsteun, maar zelf in staat zijn voldoende inkomen te verwerven en zich gezond te voeden.

Resultaten vieren
Begin 2018 was het tijd voor een groot feest in epicentrum Kissamey. De inwoners van Kissamey vierden samen met twintig muzikanten van het Nederlands Blazers Ensemble, tientallen Beninese topmuzikanten, alle lokale vrijwilligers en het epicentrumbestuur, de nationale televisie en het team The Hunger Project Benin de zelfredzaamheid van het epicentrum.

Vier zelfredzaamheid
The Hunger Project Benin schaalde in tien jaar tijd op van elf naar achttien epicentra. Daarvan zijn er – mede dankzij de opbrengst van de Run for The Hunger Project – naast Kissamey nog 3 epicentra zelfredzaam geworden in 2016 en 2017: Avlamé, Beterou en Zakpota. Onderweg kregen we steeds beter inzicht in wat werkt, en wat niet. We verbeterden onze aanpak en we bewezen dat het werkt: wetenschappelijke waterdichte metingen tonen de impact.

Dit bereikten de inwoners van het zelfredzame epicentrum Zakpota

  • 96% minder huishoudens hebben honger
  • 95% gelooft dat zij zelf hun toekomst kunnen veranderen
  • 99% van de bevallingen gebeurt onder professionele begeleiding
  • 87% van de volwassenen kan lezen en schrijven
  • 12 keer zoveel huishoudens hebben toegang tot hygiënisch sanitair
  • Ruim 2 keer zoveel kinderen gaan naar de basisschool én middelbare school

Op naar meer
Maar we zijn nog niet klaar. De komende jaren hopen we nog veel meer zelfredzaamheidsfeesten te vieren: nog ruim 185.00 mensen zetten op dit moment de laatste stappen op weg naar dit ultieme doel. Volgens planning zijn eind 2022 alle achttien epicentra in Benin zelfredzaam.

Om het werk af te maken, hebben we jou hard nodig. Ren je met ons mee tijdens de Run for The Hunger Project op 4 november 2018?
 

Meer over The Hunger Project